• DIETA

    6 lat ago
    Dieta od której rozpoczniemy ma do spełnienia kilka ściśle określo­nych celów: uzyskanie odpowiedniej równowagi płynowej ustrojurozregulowanie dotychczasowych zachowań żywieniowych uruchomienie procesów lipolitycznych (rozkład tzw. tłuszczów obojętnych w komórkach tkanki tłuszczowej)WSKAZÓWKI PRAKTYCZNEPrecyzyjne cele wymagają od nas precyzyjnego postępowania. zeby było prościej mozna powiedzieć, że raz w tygodniu nie można zjeść niczego, czego nie ma na…
  • Zdrowie to najcenniejszy skarb.

    6 lat ago
    Przyszło nam żyć w czasach, w których niczego nie możemy być pewni. zjadana przez nas zywność ma coraz mniej wspólnego ze świeżymi, oraz naturalnymi produktami. Leki, które zażywamy często poprostu nie działają. srodki czyszczące uczulają wiele osób. więc czy jest jakis sposób by móc zachowac zdrowie w dzisiejszych nieprzewidywalnych czasach. Zanieczyszczenie powietrza, a także…
  • Dobry zegarek

    5 lat ago
    Zegarki może i faktycznie ulegają pewnym trendom, ale ich przeznaczenie nie zmienia się aż tak drastycznie. Dla wielu jest to przede wszystkim ładnie wyglądająca na tle wszystkiego biżuteria i w żadnym wypadku nie możemy myśleć, inaczej. Wiele zegarków to znane i światowe marki, które same w sobie świadczą o naszym poczuciu elegancji. Warto zaznaczyć,…
Maj 2019
P W Ś C P S N
« Gru    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

DIETA DLA OSÓB PO RESEKCJI

Odpow3iednia dieta jest to bardzo istotny element terapii.Celem diety jest:Dostarczenie odpowiedniej ilości składników pokarmowych, witamin i minerałów potrzebnych do uzupełnienia niedoborów pokarmowych spowodowanych długotrwałym procesem chorobowym oraz do budowy i odbudowy komórek i tkanek ustrojowych po przebytym zabieguMinimalizm w działaniach tresci pokarmowej na jelita jest bezpośrednio po zabiegu.znormalizowanie ilości i konsystencji stolców dzięki odpowiedniej modyfikacji sposobu odżywiania.Dieta uzależniona jest długości okresu pooperacyjnego.W pierwszej fazie zabiegu i to jeszcze w czasie pobytu pacjenta w szpitalu stosuje się dietę płynną bezresztkową a następnie niskoresztkową.wraz z dobra tolerancja takiego zywienia przechodzi się na dietę o normalnej konsystencji.Dieta taka powinna być lekko strawna, oraz wysoko energetyczna, wysokobiałkowa, z ograniczeniem tłuszczu, cukrów rafinowanych, włókien kolagenowych i błonnika w postaci surowej. Kiedy poprawia się stan zdrowia liczby stolców, stopniowo zwiększa się ilość błonnika w diecie. Wspiera siętakze motorykę jelit, oraz z nadmiernym wzrostem bakterii w jelicie.

Comments are closed.