• Produkty z dużą zawartością magnezu

    3 lata ago
    Osoby cierpiące na niedobór magnezu zastanawiają się, w jakich produktach jest magnez. Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta dla dietetyków i lekarzy, jednak trzeba przyznać, że wiedza na temat tego, w jakich produktach spożywczych zawarta jest największa ilość magnezu wciąż raczej obca jest dla większości konsumentów. Dzieje się tak po prostu dlatego, że…
  • Szczotka do brody dla lepszej pielęgnacji

    4 lata ago
    Posiadanie brody wymaga regularnego pielęgnowania włosów brody, co pozwala na to, by włosy brody odpowiednio się prezentowały. Jednocześnie wielu mężczyzn zapuszczających brodę decyduje się również na różnego rodzaju stylizacje brody. W takim przypadku niezbędne jest wyposażenie się w szczotkę do brody. Szczotka do brody musi mieć odpowiednio przygotowanie włosie, gdyż czesanie włosów brody, zwłaszcza…
  • Drewniane łóżeczko dziecięce- kupować czy nie?

    2 miesiące ago
    Kupując łózko dla dziecka mamy do wyboru dwie możliwości: kupienie tapczaniku, bądź drewnianego łóżeczka dziecięcego. Obie opcje są ciekawe i warte rozważenia, jednak łóżeczko dziecięce ma więcej funkcji, i może być w ciekawy sposób wykorzystane. Dziecko nie odczuje różnicy między łóżkiem, a tapczanem, a w przypadku kiedy w pokoju mieszka więcej niż jedno dziecko,…
Lipiec 2019
P W Ś C P S N
« Cze    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

DIETA DLA OSÓB PO RESEKCJI

Odpow3iednia dieta jest to bardzo istotny element terapii.Celem diety jest:Dostarczenie odpowiedniej ilości składników pokarmowych, witamin i minerałów potrzebnych do uzupełnienia niedoborów pokarmowych spowodowanych długotrwałym procesem chorobowym oraz do budowy i odbudowy komórek i tkanek ustrojowych po przebytym zabieguMinimalizm w działaniach tresci pokarmowej na jelita jest bezpośrednio po zabiegu.znormalizowanie ilości i konsystencji stolców dzięki odpowiedniej modyfikacji sposobu odżywiania.Dieta uzależniona jest długości okresu pooperacyjnego.W pierwszej fazie zabiegu i to jeszcze w czasie pobytu pacjenta w szpitalu stosuje się dietę płynną bezresztkową a następnie niskoresztkową.wraz z dobra tolerancja takiego zywienia przechodzi się na dietę o normalnej konsystencji.Dieta taka powinna być lekko strawna, oraz wysoko energetyczna, wysokobiałkowa, z ograniczeniem tłuszczu, cukrów rafinowanych, włókien kolagenowych i błonnika w postaci surowej. Kiedy poprawia się stan zdrowia liczby stolców, stopniowo zwiększa się ilość błonnika w diecie. Wspiera siętakze motorykę jelit, oraz z nadmiernym wzrostem bakterii w jelicie.

Comments are closed.