Konkretny Styl:

Twój Przewodniki po Modzie i Elegancji

DIETA DLA OSÓB PO RESEKCJI

Odpow3iednia dieta jest to bardzo istotny element terapii.Celem diety jest:Dostarczenie odpowiedniej ilości składników pokarmowych, witamin i minerałów potrzebnych do uzupełnienia niedoborów pokarmowych spowodowanych długotrwałym procesem chorobowym oraz do budowy i odbudowy komórek i tkanek ustrojowych po przebytym zabieguMinimalizm w działaniach tresci pokarmowej na jelita jest bezpośrednio po zabiegu.znormalizowanie ilości i konsystencji stolców dzięki odpowiedniej modyfikacji sposobu odżywiania.Dieta uzależniona jest długości okresu pooperacyjnego.W pierwszej fazie zabiegu i to jeszcze w czasie pobytu pacjenta w szpitalu stosuje się dietę płynną bezresztkową a następnie niskoresztkową.wraz z dobra tolerancja takiego zywienia przechodzi się na dietę o normalnej konsystencji.Dieta taka powinna być lekko strawna, oraz wysoko energetyczna, wysokobiałkowa, z ograniczeniem tłuszczu, cukrów rafinowanych, włókien kolagenowych i błonnika w postaci surowej. Kiedy poprawia się stan zdrowia liczby stolców, stopniowo zwiększa się ilość błonnika w diecie. Wspiera siętakze motorykę jelit, oraz z nadmiernym wzrostem bakterii w jelicie.

Może Ciebie zainteresuje:   Torty dobre na każdą okazję