• Figura w kształcie gruszki

    6 lat ago
    Figura gruszki to taka w której zdecydowanie najmocniej zarysowane są biodra i uda. Często są o 2 , a nawet 3 rozmiary większe niż góra ciała.Jest to jednak bardzo zdrowa sylwetka ponieważ tkanka tłuszczowa, która odkłada się w dolnych partiach ciała nie obciąża serca – co niestety zdarza się przy figurach z szeroką talią…
  • Suplementy diety.

    6 lat ago
    Na rynku ostatnio pojawiło się sporo specyfików, obiecujących nam wsparcie w zrzuceniu kilogramów. Jak działają niektóre z nich?kazdy chce wygladać dobrze i czuć się atrakcyjnie jednakże nieraz zdaje się to niełatwe. dieta jest tak popularna, że producenci oferuja nam rózne suplementy diety. Który najlepiej spełni twoje oczekiwania. Spalacze tłuszczu czyli inaczej termogeniki sa to…
  • Colostrum Bovinum – przeciwdziałanie starości!

    6 miesięcy ago
    Uroda dla wielu osób jest cenioną wartością. Wiemy dziś, że może ona mieć znaczenie nie tylko w życiu osobistym. Wiele badań dowodzi, że atrakcyjny wygląd ułatwia postrzeganie nas jako osoby godne zaufania, co może skutkować na przykład w życiu zawodowym. Nie dziwi więc, że coraz więcej kobiet i mężczyzn troszczy się o swój wygląd…
Maj 2019
P W Ś C P S N
« Gru    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Zalety diety wysokobiałkowej.

Dieta wysokobiałkowa jest to zywienie w pełni pokrywające się na energię i składniki odżywcze, ale dostarczające o 50% więcej białka. Dieta ta dostarcza 1,5–2g białka/ kg masy ciała, czyli ilościowo 100–150g dziennie, co stanowi ok. 20% całkowitej energii (dieta podstawowa zakłada ok. 10-14%). Zadaniem tej diety jest dostarczenie dużej ilości aminokwasów do budowy i odbudowy tkanek, tworzenia białek odpornościowych, enzymów i hormonów. Stosuje się ją w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko, a więc nie tylko do budowy mięśni, ale podczas wyrównanej marskości wątroby, rekonwalescencji po zawale mięśnia sercowego, w stanach pooperacyjnych po częściowym wycięciu trzustki czy jelita grubego – w zespołach poresekcyjnych (pooperacyjnych), po urazach czaszki, oparzeniach i wypadkach, w chorobie Cushinga (zespół objawów chorobowych związanych z występowaniem podwyższonego poziomu kortyzolu), nadczynności tarczycy, po chorobach przebiegających z ujemnym bilansem azotowym (wyniszczające choroby jelit, wątroby, biegunki). Duża podaż białka powinna dostarczać osobom z niedożywieniem białkowym w przypadku chorób nowotworowych, przetok, anoreksji.

Comments are closed.