• Szczotka do brody dla lepszej pielęgnacji

    4 lata ago
    Posiadanie brody wymaga regularnego pielęgnowania włosów brody, co pozwala na to, by włosy brody odpowiednio się prezentowały. Jednocześnie wielu mężczyzn zapuszczających brodę decyduje się również na różnego rodzaju stylizacje brody. W takim przypadku niezbędne jest wyposażenie się w szczotkę do brody. Szczotka do brody musi mieć odpowiednio przygotowanie włosie, gdyż czesanie włosów brody, zwłaszcza…
  • Objawy podrażnienia wątroby

    2 lata ago
    Różnego rodzaju bóle wątroby mogą być objawami poważnego schorzenia wątroby, a także uwyraźnieniem tego, że jakaś osoba zjadła zbyt ciężkostrawny posiłek. Dlatego bardzo ważne jest, aby w sytuacji przedłużającego się bólu wątroby udać się na konsultacje do lekarza, który będzie w stanie określić przyczyny bólu wątroby występującego u pacjenta. Jednocześnie trzeba podkreślić, że wątroby…
  • Zalety diety wysokobiałkowej.

    5 lat ago
    Dieta wysokobiałkowa jest to zywienie w pełni pokrywające się na energię i składniki odżywcze, ale dostarczające o 50% więcej białka. Dieta ta dostarcza 1,5–2g białka/ kg masy ciała, czyli ilościowo 100–150g dziennie, co stanowi ok. 20% całkowitej energii (dieta podstawowa zakłada ok. 10-14%). Zadaniem tej diety jest dostarczenie dużej ilości aminokwasów do budowy i…
Luty 2019
P W Ś C P S N
« Gru    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Zalety diety wysokobiałkowej.

Dieta wysokobiałkowa jest to zywienie w pełni pokrywające się na energię i składniki odżywcze, ale dostarczające o 50% więcej białka. Dieta ta dostarcza 1,5–2g białka/ kg masy ciała, czyli ilościowo 100–150g dziennie, co stanowi ok. 20% całkowitej energii (dieta podstawowa zakłada ok. 10-14%). Zadaniem tej diety jest dostarczenie dużej ilości aminokwasów do budowy i odbudowy tkanek, tworzenia białek odpornościowych, enzymów i hormonów. Stosuje się ją w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko, a więc nie tylko do budowy mięśni, ale podczas wyrównanej marskości wątroby, rekonwalescencji po zawale mięśnia sercowego, w stanach pooperacyjnych po częściowym wycięciu trzustki czy jelita grubego – w zespołach poresekcyjnych (pooperacyjnych), po urazach czaszki, oparzeniach i wypadkach, w chorobie Cushinga (zespół objawów chorobowych związanych z występowaniem podwyższonego poziomu kortyzolu), nadczynności tarczycy, po chorobach przebiegających z ujemnym bilansem azotowym (wyniszczające choroby jelit, wątroby, biegunki). Duża podaż białka powinna dostarczać osobom z niedożywieniem białkowym w przypadku chorób nowotworowych, przetok, anoreksji.

Comments are closed.