Konkretny Styl:

Twój Przewodniki po Modzie i Elegancji

Zalety diety wysokobiałkowej.

Dieta wysokobiałkowa jest to zywienie w pełni pokrywające się na energię i składniki odżywcze, ale dostarczające o 50% więcej białka. Dieta ta dostarcza 1,5–2g białka/ kg masy ciała, czyli ilościowo 100–150g dziennie, co stanowi ok. 20% całkowitej energii (dieta podstawowa zakłada ok. 10-14%). Zadaniem tej diety jest dostarczenie dużej ilości aminokwasów do budowy i odbudowy tkanek, tworzenia białek odpornościowych, enzymów i hormonów. Stosuje się ją w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko, a więc nie tylko do budowy mięśni, ale podczas wyrównanej marskości wątroby, rekonwalescencji po zawale mięśnia sercowego, w stanach pooperacyjnych po częściowym wycięciu trzustki czy jelita grubego – w zespołach poresekcyjnych (pooperacyjnych), po urazach czaszki, oparzeniach i wypadkach, w chorobie Cushinga (zespół objawów chorobowych związanych z występowaniem podwyższonego poziomu kortyzolu), nadczynności tarczycy, po chorobach przebiegających z ujemnym bilansem azotowym (wyniszczające choroby jelit, wątroby, biegunki). Duża podaż białka powinna dostarczać osobom z niedożywieniem białkowym w przypadku chorób nowotworowych, przetok, anoreksji.

Może Ciebie zainteresuje:   Szynka wieprzowa czy drobiowa?