• Pękające naczynka czyli tzw. pajączki

    5 lat ago
    O cerze naczynkowej mówimy wówczas gdy na skórze pojawiają się widoczne tzw „pajączki”. Kruche naczynia włosowate rozszerzają się i pękaja. Bardzo często cerze naczynkowej towarzyszy rumień. Skóra naczynkowa należy do bardzo wrażliwych. Pajączki można najczęściej zaobserwować w okolicach nosa , policzków oraz brody. Choć pękające naczynka mogą pojawić się przy każdej cerze to jednak…
  • Bezpłatne próbki pampersów i pieluchomajtek

    2 lata ago
    Pampersy dla dorosłych i pieluchomajtki są dostępne na rynku od co najmniej kilku lat. Oferta jest całkiem bogata, dzięki czemu każdy może znaleźć dla siebie odpowiednie produkty. Problem tylko polega na tym, że wielu ludzi w średnim i starszym wieku rozglądając się po sklepowych półkach, nie ma pojęcia, które produkty wybrać, które są najlepsze.…
  • Gdzie zorganizować konferencję w Poznaniu?

    3 lata ago
    Wybór miejsca na zorganizowanie konferencji zależy przede wszystkim od charakteru takiej konferencji oraz od miasta, w którym dana konferencja ma się odbyć. W przypadku większych miast wybór jest znacznie większy, co oczywiście znacznie ułatwia dokonanie wyboru odpowiedniego hotelu czy też sali konferencyjnej.
Grudzień 2018
P W Ś C P S N
« Lis    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Szynka wieprzowa czy drobiowa?

Któż z nas nie lubi szynki? To smaczna wędlina, która doskonale pasuje do każdego rodzaju kanapki, a także do sałatek, czy też innych przystawek na stół. Pytanie jednak, jaką szynkę wybrać, by cieszyć się dobrym smakiem oraz wysoką zawartością składników odżywczych? Najczęściej decydujemy pomiędzy szynką wieprzową oraz szynką drobiową. Która sprawdzi się lepiej i która lepiej wpłynie na nasz organizm? Oto krótka analiza, która ułatwi podjęcie decyzji podczas kolejnej wizyty w sklepie. A oto szczegóły.

Zacząć warto od tego, że zasadniczo mięso drobiowe – z indyka, a także z kurczaka jest zdrowsze od tego wieprzowego. Wieprzowina jest bardziej tłusta, przez co szkodzić może naszemu układowi krążenia. Oczywiście, nie trzeba przesadzać – spożycie od czasu do czasu mięsa ze świni nie zaszkodzi i pozwoli cieszyć się aromatem bez wyrzutów sumienia. Warto jednakże podkreślić, że to kurczak i indyk są korzystniejsze dla naszego organizmu – zawierając mniej tłuszczu, jak również więcej białka. A to rzeczy, które mają najwięcej znaczenia.

Warto również zastanowić się nad smakiem. Jeśli chodzi o szynkę drobiową, to zazwyczaj jest on znacznie łagodniejszy i delikatny – idealny także dla młodszych dzieci. Szynka wieprzowa zaś zazwyczaj jest bardziej aromatyczna – szczególnie, jeśli postawimy na tę naturalnie wędzoną z dodatkiem dymu wędzarniczego z wiśni czy innego drzewa tego typu. Dlatego też, z uwagi na walory smakowe częściej wybieramy szynki wieprzowe. Podsumowując, powiedzieć możemy, że jeść warto szynki z obu mięs – umiar jednak nie zaszkodzi.

Comments are closed.