• Zalety suplementów diety

    6 lat ago
    Skomponowanie jadłospisu w ten sposób każdego dnia sprawi, że dostarczy on naszemu organizmowi odpowiednich ilości wszystkich substancji odżywczych, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie organizmu, może być dosyć trudne, szczególnie jeśli nie posiadamy odpowiedniej wiedzy.Problem pojawia sie wówczas kiedy nasz organizm będzie wymagał będzie wzmożonej ilości danej witaminy, czy też enzymu z powodu choroby, schorzenia lub niedoboru…
  • Produkty z dużą zawartością magnezu

    2 lata ago
    Osoby cierpiące na niedobór magnezu zastanawiają się, w jakich produktach jest magnez. Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta dla dietetyków i lekarzy, jednak trzeba przyznać, że wiedza na temat tego, w jakich produktach spożywczych zawarta jest największa ilość magnezu wciąż raczej obca jest dla większości konsumentów. Dzieje się tak po prostu dlatego, że…
  • Objawy zapalenia żył i leczenie

    2 lata ago
    Zapalenie żył w postaci zakrzepowej jest bardzo groźne nie tylko dla zdrowia, ale także dal życia pacjenta. Chociaż istnieje wiele, zarówno specjalistycznych, jak i podstawowych badań, które pomagają w diagnozie zapalenia żył głębokich, to jednak w wielu przypadkach objawy mogą świadczyć o zupełnie innych chorobach. Do potwierdzenia diagnozy potrzebnych jest nie tylko wiele specjalistycznych…
Maj 2019
P W Ś C P S N
« Gru    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Szynka wieprzowa czy drobiowa?

Któż z nas nie lubi szynki? To smaczna wędlina, która doskonale pasuje do każdego rodzaju kanapki, a także do sałatek, czy też innych przystawek na stół. Pytanie jednak, jaką szynkę wybrać, by cieszyć się dobrym smakiem oraz wysoką zawartością składników odżywczych? Najczęściej decydujemy pomiędzy szynką wieprzową oraz szynką drobiową. Która sprawdzi się lepiej i która lepiej wpłynie na nasz organizm? Oto krótka analiza, która ułatwi podjęcie decyzji podczas kolejnej wizyty w sklepie. A oto szczegóły.

Zacząć warto od tego, że zasadniczo mięso drobiowe – z indyka, a także z kurczaka jest zdrowsze od tego wieprzowego. Wieprzowina jest bardziej tłusta, przez co szkodzić może naszemu układowi krążenia. Oczywiście, nie trzeba przesadzać – spożycie od czasu do czasu mięsa ze świni nie zaszkodzi i pozwoli cieszyć się aromatem bez wyrzutów sumienia. Warto jednakże podkreślić, że to kurczak i indyk są korzystniejsze dla naszego organizmu – zawierając mniej tłuszczu, jak również więcej białka. A to rzeczy, które mają najwięcej znaczenia.

Warto również zastanowić się nad smakiem. Jeśli chodzi o szynkę drobiową, to zazwyczaj jest on znacznie łagodniejszy i delikatny – idealny także dla młodszych dzieci. Szynka wieprzowa zaś zazwyczaj jest bardziej aromatyczna – szczególnie, jeśli postawimy na tę naturalnie wędzoną z dodatkiem dymu wędzarniczego z wiśni czy innego drzewa tego typu. Dlatego też, z uwagi na walory smakowe częściej wybieramy szynki wieprzowe. Podsumowując, powiedzieć możemy, że jeść warto szynki z obu mięs – umiar jednak nie zaszkodzi.

Comments are closed.