• Co czasami lekceważymy w naszym zdrowiu?

    2 lata ago
    O tym, że zdrowie jest ważne nie trzeba nikogo chyba już przekonywać. Należy jednak o nie odpowiednio zadbać, co dzisiaj, w dobie ciągłego pośpiechu czasami może okazać się dużym wyzwaniem. Jeśli z pracy od razu wpadamy w obowiązki domowe, a jeszcze wieczorem umówiliśmy się ze znajomymi lub chcemy wyjść z dziećmi do kina, może…
  • Ozdoby do włosów – czy warto?

    4 lata ago
    Dopełnienie wybranej fryzury poprzez wybranie ciekawych dodatków pozwala na dopełnienie danej stylizacji. W poszczególnych sezonach modne są nieco inne ozdoby czy dodatki, które można zastosować do włosów. Bardzo często dodatki do włosów pozwalają nawet na poprawienie wyglądu stylizacji. Ważne jest natomiast jak bardzo rozbudowana jest dana stylizacja. Ozdoby znacznie lepiej sprawdzają się w przypadku…
  • Figura w kształcie gruszki

    5 lat ago
    Figura gruszki to taka w której zdecydowanie najmocniej zarysowane są biodra i uda. Często są o 2 , a nawet 3 rozmiary większe niż góra ciała.Jest to jednak bardzo zdrowa sylwetka ponieważ tkanka tłuszczowa, która odkłada się w dolnych partiach ciała nie obciąża serca – co niestety zdarza się przy figurach z szeroką talią…
Luty 2019
P W Ś C P S N
« Gru    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Szynka wieprzowa czy drobiowa?

Któż z nas nie lubi szynki? To smaczna wędlina, która doskonale pasuje do każdego rodzaju kanapki, a także do sałatek, czy też innych przystawek na stół. Pytanie jednak, jaką szynkę wybrać, by cieszyć się dobrym smakiem oraz wysoką zawartością składników odżywczych? Najczęściej decydujemy pomiędzy szynką wieprzową oraz szynką drobiową. Która sprawdzi się lepiej i która lepiej wpłynie na nasz organizm? Oto krótka analiza, która ułatwi podjęcie decyzji podczas kolejnej wizyty w sklepie. A oto szczegóły.

Zacząć warto od tego, że zasadniczo mięso drobiowe – z indyka, a także z kurczaka jest zdrowsze od tego wieprzowego. Wieprzowina jest bardziej tłusta, przez co szkodzić może naszemu układowi krążenia. Oczywiście, nie trzeba przesadzać – spożycie od czasu do czasu mięsa ze świni nie zaszkodzi i pozwoli cieszyć się aromatem bez wyrzutów sumienia. Warto jednakże podkreślić, że to kurczak i indyk są korzystniejsze dla naszego organizmu – zawierając mniej tłuszczu, jak również więcej białka. A to rzeczy, które mają najwięcej znaczenia.

Warto również zastanowić się nad smakiem. Jeśli chodzi o szynkę drobiową, to zazwyczaj jest on znacznie łagodniejszy i delikatny – idealny także dla młodszych dzieci. Szynka wieprzowa zaś zazwyczaj jest bardziej aromatyczna – szczególnie, jeśli postawimy na tę naturalnie wędzoną z dodatkiem dymu wędzarniczego z wiśni czy innego drzewa tego typu. Dlatego też, z uwagi na walory smakowe częściej wybieramy szynki wieprzowe. Podsumowując, powiedzieć możemy, że jeść warto szynki z obu mięs – umiar jednak nie zaszkodzi.

Comments are closed.