Konkretny Styl:

Twój Przewodniki po Modzie i Elegancji

Szynka wieprzowa czy drobiowa?

Któż z nas nie lubi szynki? To smaczna wędlina, która doskonale pasuje do każdego rodzaju kanapki, a także do sałatek, czy też innych przystawek na stół. Pytanie jednak, jaką szynkę wybrać, by cieszyć się dobrym smakiem oraz wysoką zawartością składników odżywczych? Najczęściej decydujemy pomiędzy szynką wieprzową oraz szynką drobiową. Która sprawdzi się lepiej i która lepiej wpłynie na nasz organizm? Oto krótka analiza, która ułatwi podjęcie decyzji podczas kolejnej wizyty w sklepie. A oto szczegóły.

Zacząć warto od tego, że zasadniczo mięso drobiowe – z indyka, a także z kurczaka jest zdrowsze od tego wieprzowego. Wieprzowina jest bardziej tłusta, przez co szkodzić może naszemu układowi krążenia. Oczywiście, nie trzeba przesadzać – spożycie od czasu do czasu mięsa ze świni nie zaszkodzi i pozwoli cieszyć się aromatem bez wyrzutów sumienia. Warto jednakże podkreślić, że to kurczak i indyk są korzystniejsze dla naszego organizmu – zawierając mniej tłuszczu, jak również więcej białka. A to rzeczy, które mają najwięcej znaczenia.

Warto również zastanowić się nad smakiem. Jeśli chodzi o szynkę drobiową, to zazwyczaj jest on znacznie łagodniejszy i delikatny – idealny także dla młodszych dzieci. Szynka wieprzowa zaś zazwyczaj jest bardziej aromatyczna – szczególnie, jeśli postawimy na tę naturalnie wędzoną z dodatkiem dymu wędzarniczego z wiśni czy innego drzewa tego typu. Dlatego też, z uwagi na walory smakowe częściej wybieramy szynki wieprzowe. Podsumowując, powiedzieć możemy, że jeść warto szynki z obu mięs – umiar jednak nie zaszkodzi.

Może Ciebie zainteresuje:   Ciastka bez glutenu