Konkretny Styl:

Twój Przewodniki po Modzie i Elegancji

Jak długo marynować karkówkę grilla?

Grill to przede wszystkim możliwość przygotowania wyjątkowo smacznego mięsa. Jednak przygotowanie mięsa wcale nie jest łatwe i wymaga zarówno zapoznania się z przepisami jak też uzyskanie wprawy w zakresie realizowania, choćby karkówki.

Smak karkówki zależy przede wszystkim od tego, jakiego rodzaju marynatę zdecydujemy się przygotować. Jednocześnie warto brać pod uwagę, że marynata wniknie jedynie nieznacznie w głąb mięsa. Z tego powodu znacznie ważniejsze od czasu marynowania mięsa jest wykorzystanie odpowiednich narzędzi. Takie specjalne narzędzia pozwalają na właściwe rozprowadzanie marynaty po mięsie, co znów pozwala na uzyskanie tego, że marynat właściwe wprowadzi się w mięso.
Jednocześnie długie marynowanie wcale nie oznacza, że mięso będzie smaczniejsze. Należy brać pod uwagę, że możliwe jest, że karkówka długo marynowana uzyska większą kruchość, ale z drugiej strony kwasy, które w marynacie się znajdują mogą jedynie zmiękczyć wierzchnią warstwę mięsa, co oczywiście nie przyniesie żadnych efektów w zakresie uzyskania kruchego mięsa w jego głębi.
Przy przygotowywaniu marynat ważne jest przede wszystkim wybranie odpowiedniej marynaty, uzyskanie sprawdzonego przepisu a następnie dopasowanie czasu marynowania do wielkości mięsa, czyli wielkości przygotowywanej pieczeni. Gdy mięso jest już odpowiednio długo w marynacie ważne jest również to, jak będzie się go grillowało, co również będzie wpływało na kruchość mięsa, co oczywiście przekłada się na to, jak dana pieczeń będzie smakować.

Może Ciebie zainteresuje:   Ciastka bez glutenu