Bardzo mało osób zwraca dziś uwagę na to co właściwie powinno, a czego nie powinno się jeść, a przecież to jak się odżywiamy decyduje w bardzo duzym stopniu o tym jak właściwie będziemy żyć w przyszłości. Polacy zdaniem dietetyków, oraz lekarzy jedzą zbyt tłuste potrawy nie jedno krotnie nie żałując sobie mięsa czy wędlin poza tym uwielbiamy potrawy smażone, a więc można powiedzieć, że jest to tak bardzo groźny cholesterol i to w najczystszej formie. Kotlety, jajecznica i inne dania smażone spożywamy za często wiąże się to z różnymi problemami zdrowotnymi takimi jak nadciśnienie, choroby serca, otyłość . Wadą naszej Polskiej kuchni jest to, że jest ona zbyt schematyczna mamy swoje ulubione potrawy, i ciężko nam zmienić swoje nawyki żywieniowe, a przecież potrawy, które podajemy na stół powinny być często urozmaicone po to żeby nasz organizm otrzymywał różne produkty, które są mu potrzebne. Polska kuchnia jest oparta przede wszystkim na węglowodanach można tu wymienić pierogi, kopytka czy kluski śląskie. Potrawy te nie są zdrowe, a w nadmiernej ilości przyczyniają się do powstawania otyłości.